За да бъде красива

за да бъде красива

Здравето на жените

Сублуксация на шийния прешлен

Сублуксация на шийния прешлен
Сублуксация на шийния прешлен – болестно състояние, при което се наблюдава изместване на повърхности на съседните прешлени. Обикновено увреждане заявява себе си неприятни симптоми. Веднага след появата им трябва да се започне лечение, за да се избегнат възможните усложнения.

Подвывихом на шийния прешлен се нарича болестно състояние, при което частично се измества ставни повърхности съседни на шийните прешлени. Най-често експертите се сблъскват с ротационным увреждане на атланта (C1). В много случаи сублуксация се съчетава с фрактури на ОМТ, тъпи травми на корема, гръдния кош. При коректна и навременна терапия резултат на увреждане на благоприятен.

Причините подвывиха на шийния прешлен

Провокира се нарани могат да са различни фактори. Достатъчно често сублуксация настъпва в резултат на рязкото и зле координирано завъртане на главата. Много от пациентите получават наранявания след силни удари на главата – падане, по време на скокове във вода или на волейбол, например. Повишен риск от получаване подвывиха при хора, работещи в заводи и мини, а също и тези, които показват, че физическата активност, не е при спазване на правилата за безопасност. Често увреждане на шийния прешлен възникват поради неуспешни падане при пързаляне с кънки, выполнениях обръща, или, подпори за главата или висе на бара.

Симптоми подвывиха на шийния прешлен

Основните прояви на проблеми възникват, тъй като при прехода на прешлените намалява размерите на междупрешленните отвори, чрез които преминават кръвоносните съдове и нервните влакна.

Основният симптом на подвывиха първия шийния прешлен се счита за болка в горния отдел. Поради възпаление пациентът е принуден да държи главата си в определена позиция. По тази причина, не е трудно да се дават обрати врата. В някои случаи вредата е придружено от головокружениями и дори загуба на съзнание.

За подвывихов C2 и C3 е характерно затруднено преглъщане, подуване на езика, болки, ощущающиеся в областта на раменния отдел. Освен това, да се избегнат последствията от подвывиха на шийния прешлен може, като се консултира с травматологу под формата на симптоми като:

 • шум в ушите;
 • влошаване на зрението;
 • спазми в ръцете;
 • нарушения на съня;
 • болка в областта на горната или долната челюст;
 • загуба на чувствителност в някои части на крайниците;
 • едностранна парализа;
 • повишена раздразнителност;
 • изтръпване;
 • мускулна слабост;
 • бърза умора.

Понякога за подвывихе показват също така чести подуване на корема, дискомфорт в областта на загрудинного пространство, усещане за изтръпване и тичаше мурашек в пръстите на краката.

Последици подвывиха първия шийния прешлен

Най-голямата опасност от такава травма в това, че на нея може да не обърне внимание. Специалистите неведнъж са се сблъсквали с пациенти, които дълго време са живели с подвывихом и не са знаели за него. При това много от пациентите се оплакват от често главоболие, болезнено силна мигрена, нарушения на мозъчното кръвообращение, дори не да си представим, че това са най-често срещаните последици от увреждане на шийния прешлен.

загрузка...

Как се лекува сублуксация на шийния прешлен?

За да се избегнат усложнения, е важно да се започне лечение навреме. Мирът на първата помощ се състои в неговата обездвиживании на шийния отдел на гръбначния стълб. В един идеален вариант за това трябва да използвате гуми. Но ако последните не е под ръка, оказа се, от памук и бинт може да се направи надеждна задържащ яка.

Задължителен етап на лечение подвывиха на шийния прешлен – вправление. Провеждане на себе си мирянин, е строго забранено. В противен случай може да образува пълна луксация или разорвутся сухожилие.

Ако поради подвывиха са били нарушени околните тъкани, вправление прешлен става по-сложна. В някои случаи дори до такава степен, че е необходима хирургическа намеса.

  ← Кликни върху „Харесвам“ и да се чете ни във Facebook

Theme by Anders Norén