За да бъде красива

за да бъде красива

интересно

Нарколепсията – какво е това заболяване и как да се лекува?

Нарколепсията – какво е това заболяване и как да се лекува?
Нарколепсията – рядко и загадъчно заболяване на нервната система, поразително главно мъжката част на населението. Заболяване е придружено от непреодолимо желание „да се провали в съня“ и загуба на мускулен тонус (катаплексией) – нарколептик при него, пада като „подкошенный“.

Заспало болест или нарколепсията – рядко и необичайно разстройство на нервната система с распространенностью 1-2 човека на 2000 населението. Мъжете са по-податливи на недугу. Заболяването не е смъртоносно, но е в състояние да се отрази негативно на психиката и жизнените функции на пациента да доведе до нараняване, злополука.

Какво е нарколепсията?

Нарколепсията е – пароксизмальные внезапни пристъпи на сънливост, възникнали в периода на събуждането на човека, и са придружени от загуба на контрол над мышечным тонус. Това се случва в резултат на нарушения фаза-бързо (rem) на сън, по време на която е трудно да се събуди. Човек рязко „попада“ в сън по всяко време на деня, на всяко място, при извършването на никакви активни действия.

Нарколепсията-гиперсомния разрушителни действа на психиката на болния. Развива постоянна умора и сънливост, дори и в случай, че продължителността на съня е не по-малко от препоръчителните 8 часа. Това се отразява на качеството на стандарта на живот на човека – болестта може да се превърне в основен тест за нарколептика: разрушаването на семейството, кариерата и постоянна заплаха за живота си.

Нарколепсията и катаплексията

Пристъпи на нарколепсия, неразривно (80%) са свързани с епизоди катаплексия: неконтролирано загуба на мускулен тонус, сопровождающейся падането на съзнанието при това се запазва. Между пристъпите през деня има интервал, през което време пациентът става разсеяна, и много действия се извършват в автоматизме. В тежки случаи на катаплексията може да доведе до генерализованному бавен парализа (се движат само на мускулите на очните ябълки).

Нарколепсията – причини

Болестта на нарколепсията – едно от загадъчните неврологични нарушения. Учените наричат различни хипотези, сред които и психосоматични заболявания, проява на шизофрения, нарушение на нейрохимического баланс в мозъка. Нарколептический синдром може да се появи като симптом на друго развитието на болестта. Проучване на нарушения на учените им позволява да се очертаят основните причини:

 • липсата на orexin А и Б – на невротрансмитери подпомагане на провеждане на нервните импулси по неврони. При недостатъчно изработване на организма от тези вещества възбуда не става въпрос за неврони, човек заспива;
 • автоимунна деструкция гипокретинсодержащих неврони в хипоталамуса;
 • генетичният фактор (25% от случаите, в миналото са роднини с нарколепсия);
 • захарен диабет (I и II видове)
 • инфекция на мозъка;
 • травми на главата;
 • психични травми;
 • епилепсия;
 • множествена склероза;
 • тумори на хипоталамуса;
 • прекомерна умора, хроничен лишаването от сън, тежко протичане на бременността могат да станат катализатори на заболяването.

Нарколепсията – симптоми

Симптоматика на нарколепсия често ярко изразена клинична картина и в класически протекании се придружава от симптоми:

загрузка...
 • в постоянно болестно под спи рамките на деня (15-30 минути), устойчивост на сън е ограничен. Възниква при монотонни дейности (четене, гледане на телевизия, миене на съдове), но може да възникне и при активни действия;
 • спадане на мускулния тонус (катаплексията при 75% от пациентите) определена крайниците (ръце, крака), или генерализованная слабост – човек пада като подкошенный. Симптому се предшества от силни емоционални изблици на гняв, омраза, страх;
 • гипнагогические слухови и/или зрителни халюцинации или илюзии (30%), се появяват, когато засыпании, гипнопомпические – при събуждане: реалистични, цветни и страшни;
 • сънна парализа (25%) – в моменти на заспиване или събуждане възниква моментно мускулен парализа (обездвиживание), по време на които човек не е в състояние да произвежда някакво движение. Състоянието е придружено от силна тревожност и страх. Сънна парализа рядко се случва и при здрави хора.

Колкото по-опасно от нарколепсия?

Нарколепсията е болест, понякога свързани с огромни рискове за живота, както на самия болен, така и от хората около него. Пристъпи се появяват по няколко пъти на ден, и до момента на тяхното възникване човек (нарколептик) може да пресичат улицата, да управлява превозно средство, да работи със сложни елементи и механизми. Рискът да се получи или да се нарани се увеличава в няколко пъти.

Нарколепсията – как се лекува?

Нормалното качество на живот – основна нужда на сериозно нея болен човек, и нарколепсията не са изключение. Диагнозата се поставя въз основа на оплакванията на пациента и подробен преглед на сомнологом. Лекарят предписва полисомнографию (проучване на нощния сън в лабораторни условия, проследяване на специален уред фази на съня) и тест MSLT (в изследване на съня ден лаборатория). На базата На тест се изготвя динамиката на моделите на сън, и може да се съди за наличието/отсъствието на болест.

Навременното обръщане към лекар и компетентно направен терапия – значително улесняват състоянието на пациента нарколепсия. Нарколептик приема лекарства с превантивна доза в продължение на целия си живот, това позволява намаляване на броя на пристъпите, да се постигне ремисия. Синдром на нарколепсия, причинени от други заболявания, се състои в отстраняване на основното заболяване. Ефективна схема на лечение включва лекарства:

 • антидепресанти – значително намаляват епизоди на катаплексия, сънливост парализа;
 • стимуланти – чисти сънливост, подобряват продуктивността на човек през деня;
 • хипнотици – стабилизиране на нощния сън.

Нарколепсията – лечение на народни средства за защита

Нарколепсията е лечим, смятат много билкари и лечители, но това не е така. Народна медицина може да се превърне в един от допълнителна помощ към медикаментозна терапия. Е Необходима консултация с лекар. Билки, използвани при сърдечни нарушения:

 • отвара от дяволска – седативен ефект;
 • семена на копър – мек успокояващ и сънотворен ефект;
 • плодове от глог – премахване на безсъние;
 • шишарки от хмел – релаксиращ ефект;
 • мелиса – нормализира умствени процеси.

 

Theme by Anders Norén