За да бъде красива

за да бъде красива

Здравето на жените

Цветен индекс на кръвта

Знаете ли, как с помощта на обикновен клиничен анализ на кръвта разкрие анемия или нарушения на кръвообразуване? Това е много просто, ако се обърне внимание на един важен параметър. Благодарение на нашата днешна статия можете бързо да овладеете този умение.

Свойства на червените кръвни телца се дължат на съдържащия се в тях хемоглобина. Количеството му и отразява цветен индекс на кръв – един от параметрите на клиничен анализ на биологична течност. Днес той се смята за остарели, тъй като съвременното високотехнологично оборудване в лабораториите осигурява компютърната измерване на червените кръвни клетки, с точна индикация за техните различни характеристики.

Какво е цветен индикатор в анализа на кръвта?

Описван параметър представлява относително съдържание на протеин, хемоглобин или своя дял в една червена кръв на клетката по отношение на условно внесистемной единица, равна на 31,7% (пикограмм).

Наименование цветно показател в анализа на кръвта интуитивно – ПРОЦЕСОРА или Ts Sp, трудно се бърка с други характеристики на биологична течност.

Въпросното свойство на червените кръвни клетки е разплащателни, за неговото идентифициране се използва формулата:

CP = (ниво на хемоглобина (г/л) * 3) / първите 3 цифри в стойността на концентрацията на червените кръвни телца.

Струва си да се отбележи, че броят на червените кръвни клетки, взети без отчитане на запетая, например, ако е 3,685 милиона/мл, използвана стойност ще бъде 368. Когато концентрацията на червените кръвни телца определи до десети (3,6 милиона/мл), третата цифра – 0, представен пример – 360.

загрузка...

Знаейки, което означава, че цветният индикатор в анализа на кръвта и как той се изчислява, може да бъде диагностициране на някои заболявания и патологични състояния, свързани с недостиг или излишък на хемоглобина в эритроцитах.

Норма на ПРОЦЕСОРА – от 0,85 (в някои лаборатории – от 0,8) до 1,05. Отклонение от тези стойности свидетелстват за нарушения в системата на изграждането на кръвта, липса на витамини от група В и фолиева киселина, по време на бременност.

Цветен индикатор на кръвта, понижена или повишена

Като цяло, средата на стойността, изчислена за диагностика анемий. В зависимост от получените резултати могат да се идентифицират:

  • Гипохромную анемия. В този случай ПРОЦЕСОРА е по-малко от 0,8.
  • Нормохромную анемия. Количеството на хемоглобина във всеки эритроците остава в нормални граници.
  • Гиперхромную анемия. ПРОЦЕСОРА надвишава 1,05.
  • Причините за определени състояния може да бъде не само бременността и дефицит необходими за образуването на хемоглобин вещества (витамини, желязо), но и злокачествени тумори, тежки форми на автоимунни заболявания.

      ← Кликни върху „Харесвам“ и да се чете ни във Facebook

    Theme by Anders Norén