Отглеждане на цвете бегония, грижи в домашни условия, за които е съвсем проста, трябва да знаете някои от характеристиките му. И ако ще да ги прилагат на практика, ще можете да украсите своя апартамент тези красиви растения.

Прекрасно растение бегония краси не само площади, паркове и градини, но и от нашите апартаменти. Принадлежи тя към семейството на бегониевых, в състава на което влиза около 2000 различни хибриди. За декоративни цели си започва да се използва преди 200 години. Нека да научите всичко за едно цвете бегония – грижи в домашни условия, като може да се дублират и за предпазване от болести.

Видове стайни бегонии

Този красив дом цвете е кръстено в чест на Мишел Бегона, за първи път обнаружившего неизвестно растение през XVII век в Антилски острови. Днес има толкова много различни видове бегонии стайни разделени в две основни категории:

 • Декоративно-листни. Те нямат общо на стъблото. Тяхната невероятна красота на подрастващите листа растат веднага от корена, имат различна форма и цвят: червен, сребърна, жълт, кафяв и дори бяла. Най-известните широколистни Кралски бегонии, Металлика, Тигровая и други.
 • Декоративно-цъфтящи. Към тях се отнасят бегонии с красиви цветя в различни нюанси: begonia вечноцветущая Бейби Вина, Элатиор, Амбасадор, и т.н.
 • Когато цъфти стаен бегония?

  Ако се осигури цвете бегония адекватни грижи в домашни условия, то ще цъфти много дълго време. За това си и са обичани от много производители. Зацветая в началото на пролетта, стайни растения begonia украсяване на къща или апартамент до късна есен. Някои сортове, например, вечноцветущая Элатиор, могат да цъфтят само през зимата. Разтоварва пак на улицата, това растение цъфти само в летните месеци е: от юни до септември.

  Защо не цъфти стаен бегония?

  Често бегония стаен, престава да цъфти, поради липсата на достатъчно грижи за нея. Растението може да не се харесат на тези условия грижа и поддръжка на:

  • малко светлина;
  • много сух въздух;
  • температурата е прекалено ниска или висока;
  • излишък на изкуствени торове;
  • наличието на въздушни течения.

  При отстраняване на всички тези недостатъци вашата красота-бегония, грижи в домашни условия, за която е проста, отново ще цъфтят. Ако това не се случи, може да се прилага така нареченият метод на „кратък дни“. За това в продължение на 2 седмици трябва да бъде бегония черна лента, като по този начин изкуствено намаляване на светлата част на деня. В това време при него, започват активно построен пъпки. След това светлината на деня, да започне бавно да се увеличава.

  Бегония стаен апартамент – грижи

  Ако се спазват за такова цвете, бегония, правилната грижа в домашни условия, то ще запази красив външен вид, както си разцвет ще бъде изобилен и траен. Особено важни за това такива показатели:

 • Осветление. Ярките слънчеви лъчи са необходими за цъфтящи бегонии, но от пряк палещото слънце я по-добре pritenyat че листата не са получили изгаряния.
 • Температурите. За бегонии са доста подходящи за стайни лятото 20-22°С и зимни 15-18°.
 • Влажност на въздуха. Грижа и отглеждането на бегонии в домашни условия е да се осигури нейната влажна среда, това е само спрей не трябва да. По-добре да инсталирате саксия с растение в тиган, който постави в по-широк съд. Около лежеше мъх, и от време на време орошайте го с вода, която, пара, ще осигури бегония необходимата влажност на въздуха.
 • Гърне за стайна бегонии

  За да се приземи на малко рязане бегония се нуждае от малка саксия с размер 5-6 см с дренажни отвори. Около шест месеца по-късно, когато е растение бегония ще ескалира до достатъчно коренова система, тя трябва да се пресаждат в по-голям капацитет, размерът на които 8-10 виж Следваща трансплантация, в зависимост от получената от корен, трябва да бъде извършена в рамките на една година гърне трябва да се ангажират с една трета повече в сравнение с предходната. Ако не спазвате това правило и от самото начало засади цвете в много по-голям капацитет, а корените му могат да започнат да изгният.

  Грунд за стайна бегонии

  Цвете бегония, грижи в домашни условия, за която се крие, включително и в правото на засаждане, обича хранителна и рохкава пръст. Тъй като корените тя е слаба и много нежна, тогава земята за бегонии стайна трябва да бъде воздухо – и влагопроницаемой, а киселинността на почвата – слаба. Земята за бегонии може да си купите в магазина. Ако искате да го направи самостоятелно, а след това сместа трябва да има такива съставки:

  • торф – 2 части;
  • има землаз – 2 части;
  • пясък – 1 брой;
  • компост – част 1.

  За по-голяма разхлабване на почвата може да се добави вермикулит, кокосови влакна или перлит. Перфектно ще намали киселинността на почвата варовик или доломит на прах. Събрани сместа трябва да се пресее, за премахване на всички големи включване. След това на земята трябва да се попарена с вряла вода или запали във фурната. Това ще изтрие всички възможни болестотворни микроорганизми. На дъното на саксията задължително се поръсва чакъл или глина.

  Как се полива бегония в домашни условия?

  Това красиво растение много влаголюбиво. Затова поливането бегонии в домашни условия – едно от най-важните компоненти за грижа за цветето. Специалистите препоръчват да се придържаме към някои правила:

 • Организиране на система за отводняване на дъното на капацитет.
 • Трябва да се полива с вода със стайна температура, която защити през деня.
 • Навлажнете почвата трябва да бъде, ако тя е суха на дълбочина 1,5 виж
 • В есенно-зимния сезон се полива цвете пъти в седмицата. Клубневую бегония съдържат в сух торф изобщо без поливане.
 • През лятото поливането трябва да е обилно. Полива така, че излишъкът на вода потече през дренажни отвори.
 • Грижи в горещото време, предполага поливане бегонии всеки ден.
 • Не се допуска застаивания вода, често води до гниене на корените.
 • Водата трябва да е под корен, тъй като много бегонии не обичат влагата на цветя и листа.
 • Трансплантация на бегонии в домашни условия

  Грижи за цветето включва периодичната му за трансплантация. Начинаещите цветари се чудя как да се пресаждат бегония в домашни условия. Сигурен знак, че трябва да направим това – корени, които вылезают на дренажни отвори. Внимателно извадете бегония от саксията и освобождаване корени от стария терен. На 30 мин и ги поставяме в лек розов разтвор на калиев перманганат и след това измийте под течаща вода, а премахване на сухи или подгнившие корени. Малко подсушив, се засаждат храсти в саксия, която е в размер на повече от предходната.

  Торене бегонии в домашни условия

  Тези, които се интересуват как да се грижи за стайна бегонией, трябва да се знае, че един от елементите грижа е торене на растенията. Цъфтящи бегонии трябва да се хранят два пъти на месец, датиращи от това време, тъй като те ще се появят пъпки. За това се използват средства, предназначени за цъфтящи растения, съдържащи фосфор и калий. Декоративно-лиственным бегониям нужда от азотни торове. Ако тези средства се използват за цъфтящи сортове, цъфтящи може изобщо да не дойде.

  Бегония – грижи в домашни условия, след покупка

  Тези земеделски производители, които решават да украсят своя къщата е красиво растение, трябва да знаете някои тънкости грижи за цветето бегония в домашни условия след закупуването му:

 • Избор на място. Ако бегония у вас се появява през есента или зимата, е по-добре да го сложите на западния или източния прозорец, а закупения лятото трябва да се постави на северния перваза на прозореца. Опитайте се да не се допуска течение и не се позиционират капацитет от място на място.
 • Поливане. Веднага след закупуване на бегония вода трябва да се избягва. Ако в стаята излишно е горещо и сухо, може да се постави около саксия съд с вода. След стаж за приспособяване растение, при необходимост може да се излее.
 • Трансплантация. Веднага след закупуване на не бързайте да бъдат трансплантирани, бегония, особено, ако тя цъфти. В пресаждането се нуждае само от едно растение, което къпят или почвата в него са със съмнително качество.
 • Поставени под карантина. Продължава той 2 седмици и само на края му може да сложите бегония в съседство с други цветове.
 • Бегония – грижи в домашни условия през зимата

  Ако вашето домашно растение цветчета през цялото лято, а с настъпването на студения сезон у него настъпва период на покой. Отглеждане и грижи за бегонией стайна през зимата е следното:

 • Не трябва в това време да я трансплантирани.
 • Да се намали поливането. За да не предизвика загниване на корените, полива цвете в това време е възможно само ако земята е в саксия става доста суха.
 • Овлажняват въздуха. Тъй като с настъпването на отоплителния сезон в помещението става излишно е суха, може да се пръска с въздух в стаята от спрей или да се закачват на батерията влажна кърпа.
 • Как да режеш бегония в домашни условия?

  При отглеждане на цвете бегония грижа в домашни условия, за него не е и задължително резитба. Без тази процедура не може да расте красиво растение. Ако не го направи, това стъбло участък, издънки стават тънки, а листата – малки. Подрязване на бегонии в домашни условия, необходими за формиране на короната красива и подобряване на цъфтежа. Най-добре е да направите тази процедура през есента. Опитните цветари препоръчват така да се извършва резитба за домашно бегонии:

 • За първи път на една млада бегония трябва да се реже, когато стъблата достигат височина на 6-7 виж Надписа се нарязва с остър нож, което ще стимулира растежа на страничните стъбла.
 • След това поливането трябва да се намали до началото на растеж на нови издънки.
 • След като странични стъбла растат до 10 см, като върховете им също трябва да се режат, като се уверите, че резитба се е провело над една пъпка, която расте в посока на външната страна.
 • В бъдеще трябва да се съкрати прекалено опънати издънки, а също така да премахнете сушени стъбла за поддържане на чист короната.
 • Как да се размножават бегония в домашни условия?

  Неопитни цветари-любители искат да се научат как се размножава бегония стаен. Начини на размножаване зависи от вида на цветето и му коренова система:

 • Резници. Така бегонии се размножават, като стъблото. Нарязани стъбла с дължина около 10 см, махнете долните листа, а по-горните намалени наполовина. След изсушаване на секции, рязане погребе в земята, изсипете в пот, докато най-листа. Разсад се приготвя пластмасова бутилка, и след един месец ще получите нова бегония.
 • Семена. По този начин се размножава всички цъфтящи бегонии. Върху влажна покупната земята лежеше семена, малко вдавливая в почвата (земята не се поръси). Отгоре покрийте с опаковката и го сложете на топло. Разсад трябва да се появи след 2 седмици. С появата на листа, растенията са настанени в чаши.
 • Разделяне на храста. През пролетта на голям храст бегонии може да се раздели. Извадете го от саксията, измити корени във вода и с нож се нарязва храст така, че във всяка delenke толкова е поне един зародиш или пъпка. Секциите се поръсва с пудра въглен на прах, растителна нови храсти в различни саксии и се изсипва върху тях.
 • Размножаването на лист. Използва се за бегонии, не като на стъблото. Трябва да се режат един здравословен листо. Сложете го върху плоска равнина и с остър нож нарежете на триъгълници така, че всеки имаше 1-2 вени. Поставете парченца нарязани, поставени във влажна почва и се покриват отгоре на пакета. При поява на росточков младите разсад се засаждат в саксия.
 • Болестта на стайна бегонии

  Заболявания на това цвете са пряко свързани с качеството на грижите, и съвсем без значение, отглеждат беше бегония от семена в домашни условия или придобита вече възрастен растение. Има такива на болестта си:

 • Сивата плесен – за цветята и листата се появяват зеленикаво-кафяв налеп.
 • Брашнеста мана – листата и стъблата са покрити от бели петна под формата на прах.
 • Черен корен гниене – корените на цветето започват да се почернят и гниене.
 • Вирус краставица мозайка – листа са деформирани, те се появяват жълти петна и пръстени.
 • Нематоди – в корените са се появили наплывы, а листата обесцветились.

 •