За да бъде красива

за да бъде красива

интересно

Amaryllis – грижи в домашни условия, тайните на правилното отглеждане

Amaryllis – грижи в домашни условия, тайните на правилното отглеждане
Amaryllis, грижи в домашни условия, за които не доставя движения, два пъти в една година ще ви зарадва с красив цъфтеж и лек аромат. Важно е да се осигури цвете влажност, светлина, подободрать правилния състав на почвата и да се позволи възстановяване на сила в период на покой.

Красив и елегантен цвете беладона, грижа в домашни условия, за които не ще ви донесе неприятности, продължително цъфти два пъти в годината и излъчва приятен аромат, поради което и се радва на голяма популярност. Освен това, му е лесно да цъфтят до определена дата, например, за 8 март.

Amaryllis – засаждане и грижи

Носейки у дома от магазин луковичку amaryllis, трябва да я поставите в слаб разтвор на fundazol или на калиев перманганат за 20 минути, това ще помогне за предотвратяване на различни видове гниене. Гърнето трябва да се вземат малки, само на няколко сантиметра повече на самата крушка. Ако приемете твърде просторен капацитет, цветето ще започне да отращивать децата, а това е лошо засяга неговия разцвет. На гърне също си струва да се справят fundazol.

За засаждане се налива в тенджера слой глина, след това слой от почвата микс, усаживаем лук, така че да выпирала от земя с една трета. Кухини са пълни с почва, растение поливается вода със стайна температура, в това кацане е свършила. Цвете беладона след засаждането не се нуждае от специални грижи в домашни условия.

Amaryllis – поливане

Amaryllis в домашни условия обича влагата, така че е важно не само вода, но и от пулверизатор. Колко често се полива amaryllis, зависи от температурата на въздуха, важно е да се следи за най-горния слой на почвата винаги остава влажна, независимо от това, е растението е в период на активен растеж и цъфтеж или в състояние на покой.

Как да се пресаждат amaryllis?

Трансплантация на кокичеви – един от най-важните моменти в грижата за растения в домашни условия. Има различни мнения относно това, как често цвете трябва да бъдат трансплантирани. Някои смятат, че това трябва да се прави един път в годината, а други – че един път на 2-3 години. Във всеки случай, по-често от веднъж годишно, repot amaryllis точно не трябва, а фокусът е по самочувствию цвете и състоянието на почвата.

Как правилно да засади amaryllis? За това е важно да се спазват правилата:

 • Диаметър на вази избираме така, че между крушката и стени капацитет оставаше не повече от 3 см.
 • Засаждат луковици трябва да е наполовина.
 • Най-благоприятното време за пресаждане – юли. Този месец растението се подготвя за събуждане след състояние на покой.
 • При пресаждането е важно да се запази листа.
 • Трансплантация amaryllis, грижи в домашни условия той трябва да осигури максимално.
 • загрузка...

  Грунд за amaryllis

  За да amaryllis добре се чувства на новото място, е важно не само за осигуряване на грижи, но и правилно да се избере терен за кацане. Може да се купи готова смес, а можете да си приготвите сами в домашни условия. Добър субстрат трябва да съдържа такива съставки:

  • turf земята;
  • низина торф;
  • хумус;
  • речен пясък.

  Също така в земята може да се добавят дървесна пепел – тя намалява вероятността от възникването на заболявания. Преди да използвате за засаждане, земята, важно е да се стерилизира всички известни начин, тъй като цвете е много уязвим от паразити и гниене. Киселинност на почвата трябва да бъде в рамките на 6,0 – 6,5 ph.

  Отколкото да се хранят amaryllis?

  Това цвете в домашни условия се нуждае от редовно хранене в периода на активен растеж и цъфтеж, първата порция торове трябва да се направят в рамките на две седмици след засаждането, и продължаваме да се наторяват два пъти в месеца. С появата на състояние на покой хранене трябва да се прекрати – спящата кореновата система не е в състояние да усвои хранителните вещества в такъв размер.

  Торене на кокичеви трябва да бъде просто идеално готова смес от торове за цъфтящи луковици, измисли нещо по-интересно и хранително не си струва. Популярни сега в градинарството органични материали, за това цвете да е крайно не е полезно – заедно с този дресинг може занестись патогенни микроорганизми, вредни за цвете.

  Защо не цъфти amaryllis?

  Много хора предпочитат да amaryllis заради дълго цъфтежа с деликатен аромат. Но случва се, че растението изглежда здрав, получава адекватни грижи, но отдадете цветя не желае. За това може да има няколко причини.

 • Недостатъчно осветление. Може би си цвете се намира в твърде тъмна стая. Опитайте да го преместите в по-осветено помещение, на слънчевата страна, на перваза на прозореца или, например, на остекленную и утепленную лоджия.
 • Аз цвете не е време за почивка. Може би в предишния път, когато простимулировали цъфтеж amaryllis, и растението не успя да се отпуснете и да се възстанови. В този случай трябва просто да оставя цвете на мира, предоставят грижи и да му даде възможност да събере сили.
 • Появата на тежки bulblets. Ако в саксия са се появили деца, цъфтежа не може да бъде.
 • Не е достатъчно микроелементи. Може би е време цвете за трансплантация.
 • Увреждане на крушки. Може би я боли паразити, и за да се премахне тази причина, трябва да извлечете цвете от почвата и, ако е необходимо, пролечить.
 • Глава лук твърде млада. Ако е по-малко от три години, е вероятно, че ще е твърде рано да очакваме от него на цъфтежа.
 • Глава лук при засаждане твърде углублена в почвата. Изисква повторна трансплантация.
 • Ако сте блокирали всички изброени причини, но на цъфтежа не е имало, така и няма, има начини, как да цъфтят amaryllis в домашни условия. За това е важно да го ограничи поливането до тъй като те са изсушаване на почвата и да се осигури температурен режим 9°С. Наченки на съцветия, поне за един сезон, и тези действия трябва да се превърне в стимул за това, че растението е най-накрая зацвело.

  Amaryllis – грижи в домашни условия, след цъфтежа

  Вашият цвете накрая безопасно цъфтеше, и вие напълно сте се насладили на чудесен цъфтеж и аромат. Но ето amaryllis отцвел, какво да правя с него по-нататък, като се осигури компетентни грижи в домашни условия? Първо и най-важно правило – не бързайте да се режат цветни стъбла. Докато те са живи, в тях се съдържа много хранителни вещества, които са цвете загуби, ако просто ги премахнете.

  Ако стъблата не е докоснал, след като го бавно сушене на хранителни вещества постепенно може да се натрупва обратно в лук, и растението ще бъде осигурено всичко необходимо, за да се грижи в дългосрочен период на покой. Нарязани стъбла в домашни условия е възможно само тогава, когато те вече са се превърнали в напълно сухи и безжизнени.

  Amaryllis – размножаване

  Ако грижа в домашни условия за цветето amaryllis не представлява трудност за вас, можете да опитате сами какво да правите му размножаване. Има два варианта за това, как да се размножават amaryllis – това е начин на отглеждане от семена и начин на клон крушки. И двата варианта са еднакво успешни, но те се извършват коренно по-различен начин. Да разгледаме по-подробно всеки един от тях.

  Как да расте amaryllis от семена?

  Този начин е почти гарантирано ще ви даде успешен резултат, но чакам първия цъфтеж е нужно много дълго време, не по-малко от пет години. Но за мнозина той е привлекателен като експеримент. Извършва се такъв начин на размножаване на този ред:

 • Вземете една проста художествена четка и опыляем растения в домашни условия – край на цветен прашец от тичинките на плодника.
 • Ще чакаме, докато семената са узрели (те са в коробочках в цветето).
 • По-нататък се извършва засаждане на семена amaryllis в насипно състояние и умерено влажна почва.
 • Осигуряваме добри грижи, на топъл въздух и достатъчно осветление, в очакване на разсад и отглеждане на растения.
 • Как да расте amaryllis от лук?

  Отглеждат amaryllis от лук е много просто. Ако гърне от цвете просторен, естествено ще бъде появата на луковици-деца, ще ги видите по ръба на саксия. Понякога те дори могат да започнат да се освободи от листата до клон. Размножаването на крушката се случва така:

 • Внимателно отделяме силен и здрав луковичку-бебешки. По-добре изравям го отделно, без да се чака за планираната трансплантация на цвете. Празнота в саксия попълнете субстрат.
 • По-нататък взимаме всяка луковичку и се засаждат в чаша. Как правилно да засадят лук amaryllis по време на размножаването? Точно както и в зряла възраст, други я трябва да остане над земята. Те много бързо се вкореняват и растат добре.
 • По отношение на растежа, когато крушка в чаша става тясно, пересаживаем си в пот.
 • Amaryllis се адаптира в почвата и като корен толкова бързо, при условие, че добрата грижа в домашни условия може да се освободи от стъблата, вече през първата година след засаждането, но ще бъде по-добре, ако не позволявайте растението да цъфтят. Факт е, че на цъфтежа се изразходват много ресурси и ще бъде по-добре, ако едно цвете ще запази силата си за активен растеж.

  Като се събудя amaryllis през пролетта?

  След продължителен период на покой, който е през зимните месеци, amaryllis се събужда, започва активен период на растеж и цъфтеж. В това той може да се помогне. Като се събудя лук amaryllis? За да направите това, трябва да изпълните следните условия:

 • Коригира температурен режим в домашни условия. Ако цветето зимовал при ниска температура (9-12°С), трябва да го преместите в по-топло място.
 • Ограничаваме поливане. Да ги прехвърлят на топло място, не трябва да се полива цвете, докато не видите стъбла. Ако изсипете по-рано, ще започнат активно да расте на листа, както стъблата, така и не се появи.
 • След като видя цвете стрелка, преместете растението на добре осветено място.
 • Изчакайте, докато стъблата достига височина от 2-4 см, за първи път се изсипва растението с топла вода.
 • Болестта на кокичеви и тяхното лечение

  Дори осигурявайки идеални условия за грижа, ние не можем напълно да го застрахова от различни видове заболявания. Да разгледаме най-често срещаните заболявания amaryllis, техните възможни причини за появата и методи за борба с тях.

 • Сиво гниене. Това е гъбично заболяване, причина за която е прекомерна влага в почвата. Се лекува силни противогъбични лекарства.
 • Thrips или листни въшки. Характерната черта – пожълтяване и деформирующиеся листа. Първото нещо, трябва да избършете листата с вода и сапун, ако това не помогна, напръскайте amaryllis емулсия карбофоса. Да се вземат мерки трябва колкото се може по-скоро.
 • Червен изгаряне. Се проявява под формата на червено-кафяви петна или ивици. Заболяването се лекува много трудно, можете да поддържате растението в проветрено помещение с добро осветление, при поливане да не се допуска попадане на вода върху самата крушка. Използването на пестициди е невъзможно.
 • Нарциссовая муха. Този вредител прониква в самата крушка и я яде далеч дъното, след това, което се случва разпад. Химически средства да се прилагат при такова заболяване не може да бъде. Ако поражението не е силно, трябва да се изчисти крушка с ларви на паразити и обработка на дървесна пепел.
 •  

  Theme by Anders Norén