37 38 недель беременности

След 36 седмици бебето се смята за напълно доношенными и се ражда подготвени за живота извън организма на майката. А след 38 седмици бебето се появява често на светлината – в този период обикновено се раждат момичета или се случват втори или трети род. Защото в период на бременност 37-38 седмици провеждат редица изследвания и анализи, за да се определи състоянието на майката и плода и да се реши въпросът за тактиката на водене на раждането. И ако една жена е показано цезарово сечение, след като веднъж се извършва в 37-38 седмица на бременността, докато не започна физическо раждане и корона не падна в тазовое пръстен.

ЕХОГРАФИЯ-изследване, в 37-38 седмици

От основните проучвания в 37-38 седмици извършва ЕХОГРАФИЯ, при това се определят основните размери на плода:

    БПР (бипариетальный размер на черепа) – 90,1 до 91,5 mm; ЛТР (лобно-париетални размер на черепа) – от 114 до 116 мм; DB (дължина на бедрото) – от 70мм.,3 до71,7 мм; СДГК (среден диаметър на гръдния кош) – 90,1 до 91,3 мм; СДЖ (среден диаметър на корема) – от 98,4 до 99,4 мм; дебелина на плацентата от 37,8 до 38,4 мм, дольчатой структура, но без патологични примеси (кальцинатов или кисти); дебелина на колоната на околоплодната течност варира от 35 мм до 70 мм; плодный балон непокътнат и вода не трябва да се стичат; шийката на матката е затворена.

Задължително определят предлежащую част, тъй като в този срок плодът е голям и не може да се преобърне. Нормално предлежит корона, по-рядко – задните части. Ягодичное предлежание, макар и не може да бъде противопоказание за раждане по естествен път, но при това са възможни усложнения, особено при голям плода.

А при кръста, ножном, косо предлежании, предлежании на плацентата или на панти на пъпната връв е показано цезарово сечение. Задължително се проверяват, обвивает дали пъпната връв на врата на плода и колко пъти. Проверяват камери и клапи на сърцето, хода на магистрални съдове (няма ли пороци на развитието), измерване на дебелината на страничните камерна мозъка (при норма до 10 мм).

На плода в това време вече има дихателни движения, правилния сърдечен ритъм с честота 120-160 в минута, движение активни. При никакви признаци на хипоксия на плода или промяна на структурата на плацентата, много или маловодии допълнително прекарват доплерографию на маточните съдове и кръвоносните съдове на плацентата и за диагностициране на възможни нарушения плацентарного на притока на кръв. В този срок при сериозни нарушения може да се стимулира родоразрешение или извършване на цезарово сечение, без да се страхуват за живота на плода.

Други изследвания в 37-38 седмици

При посещение на гинеколог в този период, той определя височината на състоянието на дъното на матката (в последния месец тя започва да пада), слушане на сърдечния ритъм на плода, определя наддаване на тегло. За периода на бременността на жената до това време не трябва да наддават повече от 11 кг, ако отслабнете драстично се добавя и набира по 300 г на седмица в 37-38 седмица – възможни са скрити отоци.

Цялата бременност, особено през втората половина на всеки 10 дни една жена отдава анализ на урината, тъй като в този период се появяват нови гестозы на бременността. Първият от тях – това е подуване, но следващия – нефропатия, която се проявява не само с отоци (скрити и явни), но и появата на белтък в урината и повишаване на кръвното налягане. Без диагностика и навременното лечение са възможни по-тежки гестозы – прееклампсия и еклампсия.

Усещанията на майката в 37-38 седмици

В този период жената е задължително да приеме шевеления на плода, но в 37-38 седмица на бременността ден те са много по-слаби (плод голям и той няма къде да се обърнеш), те са подсилени само в покой или вечер. 37 38 недельЗасилени шевеление може да посочи гипоксию или многоводие, а ето и пълното им отсъствие може да бъде признак за възможна смърт на плода, и трябва незабавно да се обърнете към гинеколог.

В 37-38 седмица на бременността се появяват белезникави секрети – шийката на матката се подготвя за раждането и започва да излиза на лигавицата корк. В този период са възможни и други агенти на раждане – периодично на стомаха се превръща в твърда или се появяват слаби болезнени контракции на матката, които преминават бързо. Ако болките в долната част на корема се засилват, появяват се воднисти секрети – започват род и да отиде в болницата.